Kristal Büfe’nin kurucusu Ahmet Yazıcı önceki yıllarda, yanında çalıştığı Koça ustadan öğrendikleriyle her gün 2 kg kıymadan hazırladığı köfte ve salçadan yaptığı sosla Taksim’de hamburger yapmaya başladı. Ve hamburger çok tuttu. Günde 10.000 adet hamburger satılan bu günlerde hamburger köftesi için kıyma ,sosu için salça yetişemez olmuştu. Dükkanın alt katında bir yandan kıymadan köfteler yapılırken tencerede sos kaynıyor, hamburger hızla hazırlanıp yukarı gönderiliyordu. Aceleden köfte, sos ve ekmek birbirine öyle bir karışıyordu ki insanlar buna ıslak hamburger demeye başladı. Islak hamburger tabiri işte buradan geliyor.

Bir çok hamburgerci, şimdi o görünümü vermek için buharlı ısıtıcılarda hamburgeri bekletiyorlar. Bekleme esnasında üzerine bol bol margarin sürüyorlar. Hamburger iyice yumuşayıp nerdeyse dağılacak şekle geliyor.

Kristal hamburgeri bu şekilde pişirilmiyor. Pişirmenin esası köftenin pişerken kaybettiği yağının ekmeğine geçmesi ve Kristal’e has, sarmısağın ve karabiberin kokusunu duyduğunuz, küçük sırları olan salçalı sos.

Hamburger adı Almanya’nın ikinci büyük şehri olan Hamburg’tan gelir. Kelime anlamı Hamburglu veya Hamburg’a ait olan, yiyecekler için ise Hamburg tarzında pişirilendir. Benzer yiyecek kökenleri ile ilgili çok farklı iddialar söz konusudur. Bugün bildiğimiz şekli ile ilk kullanımları 1800′lerin sonu 1900′lerin başında olmakla birlikte kökeni Cengiz Han’ın ordusuna dayandırılmaktadır. Moğol askerler sefere giderken eğerlerinin altına koydukları etleri atın sırtıyla eğer arasında dövülürmüş. Mola verdiklerinde de içine soğan doğrayarak yerlermiş. 1200′lü yıllarda Cengiz Han’ın oğlu Kubilay Han Moskova’yı fethettiğinde Ruslar Moğallar’dan öğrendikleri bu yemeğe Tatar bifteği (Ruslar Moğollar’a Tartar dediği için Steak Tartar) adını vermişlerdir. Tabi orjinali at etiyle yapılıyordu. Ruslar’la ticaret yapan Almanlar 1600′lü yıllarda bunu ülkelerine götürmüş, sonrasında da Amerika’ya göç eden Almanlar 1800′lü yıllarda bunu Amerika’ya taşımışlardır.

Hamburger yuvarlak şekilli bir köftenin iki dilim yuvarlak sandviç ekmeğinin arasında sunulan sıcak bir sandviç çeşididir. Burger diye de anılır. Köftenin üzerine bir dilim peynirle sunulanına çizburger (cheeseburger) denir. Ketçap, mayonez, turşu, soğan, domates ve benzeri bir çok farklı malzemeyle de sunulur. Genellikle dana etinden yapılır. Tavuk, hindi gibi farklı etlerin de kullanıldığı çeşitleri mevcuttur. Bunlar genellikle et türü ile isimlendirilir. Tavuk burger, Hindi burger gibi. Günümüzde maliyetleri düşürmek için ete ek olarak malesef %70′lere varan oranlarda katkı maddeleri de kullanılabilmektedir.

Kristal Büfe’de hamburger köftesi %100 doğal kıyma, baharat karışımı ve sarmısak’la hazırlanarak, salça, su ve baharat karışımı ile hazırlanan özel karışım Kristal sosu ile sunulur. Ayrıca peynir eklenerek hazırlanan Cheese Burger, rus salatası ile sunulan Lüks Burger, iki hamburger köftesinden daha büyük olan Süper Burger, tavuk etiyle hazırlanan Tavuk Burger Kristal’in burger ailesinin diğer üyeleridir.

Şinitzel (Orjinali Schnitzel) dövülerek inceltilmiş etin ekmek kırıntıları ile kaplanıp kızartılmasıyla yapılan geleneksel Avusturya yemeğidir. Avusturya ve Alman mutfaklarının çok popüler bir parçasıdır. Bununla birlikte kökeni ile ilgili farklı iddialar da vardır. Bir iddiaya göre İkinci Viyana Kuşatmasında Polonyalı ve Alman askerler tarafından Viyana’ya getirilmiştir. Bir başka iddiaya göre ise ömrünün çoğunu Milano’da geçiren ünlü bir general tarafından Avusturya’ya getirildiğidir. Bu iddiaya delil olarak da Arjantin, Brezilya, Şili gibi bir çok Güney Amerika ülkesinde şinitzele “Milan usülü” anlamında Milanesa denmesi gösterilmektedir.

Geleneksel Viyana şinitzeli her ne kadar dana etinden yapılsa da bir çok farklı etten şinitzel yapılmaktadır. Özellikle düşük kolesterol ve yağ oranı yüzünden tavuk şinitzelin popülerliği her geçen gün artmaktadır. Kristal Büfe’de de şinitzel için tavuk eti tercih edilmektedir.