Hamburger adı Almanya’nın ikinci büyük şehri olan Hamburg’tan gelir. Kelime anlamı Hamburglu veya Hamburg’a ait olan, yiyecekler için ise Hamburg tarzında pişirilendir. Benzer yiyecek kökenleri ile ilgili çok farklı iddialar söz konusudur. Bugün bildiğimiz şekli ile ilk kullanımları 1800′lerin sonu 1900′lerin başında olmakla birlikte kökeni Cengiz Han’ın ordusuna dayandırılmaktadır. Moğol askerler sefere giderken eğerlerinin altına koydukları etleri atın sırtıyla eğer arasında dövülürmüş. Mola verdiklerinde de içine soğan doğrayarak yerlermiş. 1200′lü yıllarda Cengiz Han’ın oğlu Kubilay Han Moskova’yı fethettiğinde Ruslar Moğallar’dan öğrendikleri bu yemeğe Tatar bifteği (Ruslar Moğollar’a Tartar dediği için Steak Tartar) adını vermişlerdir. Tabi orjinali at etiyle yapılıyordu. Ruslar’la ticaret yapan Almanlar 1600′lü yıllarda bunu ülkelerine götürmüş, sonrasında da Amerika’ya göç eden Almanlar 1800′lü yıllarda bunu Amerika’ya taşımışlardır.
Hamburger yuvarlak şekilli bir köftenin iki dilim yuvarlak sandviç ekmeğinin arasında sunulan sıcak bir sandviç çeşididir. Burger diye de anılır. Köftenin üzerine bir dilim peynirle sunulanına çizburger (cheeseburger) denir. Ketçap, mayonez, turşu, soğan, domates ve benzeri bir çok farklı malzemeyle de sunulur. Genellikle dana etinden yapılır. Tavuk, hindi gibi farklı etlerin de kullanıldığı çeşitleri mevcuttur. Bunlar genellikle et türü ile isimlendirilir. Tavuk burger, Hindi burger gibi. Günümüzde maliyetleri düşürmek için ete ek olarak malesef %70′lere varan oranlarda katkı maddeleri de kullanılabilmektedir.
Kristal Büfe’de hamburger köftesi %100 doğal kıyma, baharat karışımı ve sarmısak’la hazırlanarak, salça, su ve baharat karışımı ile hazırlanan özel karışım Kristal sosu ile sunulur. Ayrıca peynir eklenerek hazırlanan Cheese Burger, rus salatası ile sunulan Lüks Burger, iki hamburger köftesinden daha büyük olan Süper Burger, tavuk etiyle hazırlanan Tavuk Burger Kristal’in burger ailesinin diğer üyeleridir.
Sorry, the comment form is closed at this time.